Wczytuję dane...

Dyniowe szaleństwo!

Dyniowe szaleństwo!

Oto przepisy na potrawy z dyni opracowane przez dietetyk kliniczną Katarzynę Kosowską.

BĘDZIE MEGA SMACZNIE!

dania z dyni

JESIENNA ZAPIEKANKA

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g obranej dyni
  • 100 g kurek
  • 1 garść jarmużu
  • 700 ml bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Kaszę wypłucz, zalej 500 ml bulionu i gotuj na małym gazie, do wchłonięcia płynu. Wystudź.
  • Dynię pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, piecz w 200° C przez 30 minut.
  • Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek.
  • Dodaj kurki, przyprawy, przemieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty.
  • Z jarmużu usuń łodygi, pokrój go w paski i sparz wrzątkiem, odcedź.
  • Kaszę, dynię, grzyby (kurki), jarmuż, resztę bulionu i delikatnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.

Podawaj z zieloną sałatą polaną sosem winegret.

dania z dyni


ZUPA Z DYNI I POMARAŃCZY

Składniki:
  • 1 kg obranej dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka koksowego
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • sól, pieprz, imbir do smaku

Przygotowanie:
  • Dynię pokrój w kostkę.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej lub oliwę i przez około 5 minut podsmażaj dynię, aż lekko się zrumieni.
  • Dynię zalej bulionem i gotuj do miękkości.
  • W międzyczasie obierz pomarańczę, wyfiletuj (usuń białe błonki) i zmiksuj miąższ, by uzyskać gęsty sok.
  • Kiedy dynia będzie miękka, dodaj do niej sok z pomarańczy, mleko kokosowe i pastę curry.
  • Zagotuj, po czym zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej pasty curry.
Podawaj posypane kiełkami, czarnuszką i polane tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni.

dania z dyni

CURRY Z DYNIĄ
Składniki:
  • 400 g piersi indyka lub kurczaka
  • 400 g obranej dyni
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml bulionu
  • 300 mleka kokosowego
  • 1 cytryna
  • czerwona pasta curry
  • świeża kolendra

Przygotowanie:
  • Mięso umyj, osusz i pokrój na paski.
  • Dynię, paprykę, cukinię i cebulę umyj, oczyść i pokrój w grubą kostkę.
  • Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
  • W woku (lub innym głębokim garnku) podgrzej olej, wrzuć mięso, po chwili dodaj pastę curry.
  • Smaż ok. 3 minut na dużym ogniu. Dodaj warzywa i bulion. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 15 minut).
  • Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i po 3 minutach zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny.
Podawaj posypane poszatkowaną kolendrą.



SMACZEGO!!!
Jesienne menu
budujemy odporność